Blog Post

Pereka Graphic

Pereka Graphic

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pereka grafik adalah seorang profesional dalam reka bentuk grafik dan industri seni grafis yang mengumpulkan gambar, tipografi, atau grafik gerak untuk mencipta rekaan. Pereka grafik membuat grafik terutamanya untuk media yang diterbitkan, dicetak atau elektronik, seperti brosur (kadang-kadang) dan pengiklanan. Mereka juga kadang-kadang bertanggungjawab untuk menaip, ilustrasi, antara muka pengguna, dan reka bentuk web. Tanggungjawab teras kerja pereka adalah untuk membentangkan maklumat dengan cara yang boleh diakses dan dilupakan.

Walaupun rekaan grafik mempunyai pelbagai pengkhususan, seorang pereka grafik boleh juga menjalankan perniagaan mereka sendiri dengan menjadi seorang freelancer atau menubuhkan syarikat rekaan sepenuh masa dalam bidang pilihan mereka.

Seorang pereka grafik bermula dengan adanya minat yang mendalam dalam bidang seni visual sebelum melanjutkan pengajian dalam bidang senireka grafik pada peringkat diploma, ijazah sarjana muda, ijazah sarjana dan seterusnya PHD.

Software Beginner

Adobe Photoshop ni biasa digunakan oleh designer-designer di luar sana. Adobe Photoshop adalah perisian yang digunakan untuk mengubah suai gambar atau imej kepada pelbagai bentuk mengikut citarasa dan kreativiti pengguna yang dicipta oleh Adobe Systems. Ia merupakan antara aplikasi suntingan grafik popular kerana pelbagai ciri-ciri yang boleh digunakan.

Photoshop juga boleh membuat apa-apa kesan atau gaya yang diperlukan dalam lukisan atau susun atur. Terdapat perisian grafik yang boleh melakukan kerja-kerja khusus yang lebih cepat dan lebih cekap daripada Photoshop (seperti pelukis untuk kesan cat realistik), tetapi Photoshop boleh melakukan semuanya dalam satu program. Asas-asas Photoshop mudah untuk dipelajari dan ia sesuai untuk mereka yang baru dalam bidang Grafik Design ni.

Adobe Illustrator adalah aplikasi yang digunakan oleh artis, grafik designer untuk menghasilkan vector artwork yang boleh di guna pakai untuk digital printing serta paparan web.

Adobe Illustrator di lengkapi dengan tools yang mampu untuk menghasilkan free hand drawing, tracing, recoloring dan menskalakan semula mana-mana artwork, dan juga boleh menghasikan wireframe yang berfungsi untuk menghasilkan digital painting.

Designer menggunakan illustrator untuk menghasilkan logo, icon, dan bentuk  kompleks yang lain. Setting tulisan untuk majalah, flyers dan bisnes card juga turut di guna pakai oleh grafik designer yang terdapat pada illustrator.

Illustrator tidak hanya di khususkan kepada artis dan grafik designer sahaja, banyak yang telah menggunakan illustrator untuk menghasilkan karya grafik mereka sendiri. Ia juga mampu menghasilkan artwork yang flexiable seperti berikut: Selain itu, Illustrator juga mengintegrasikan pada aplikasi adobe yang lain seperti InDesign untuk produksi printing serta majalah digital, Photoshop untuk mengaplikasikan smart filter pada artwork yang di hasilkan melalui illustrator, Flash untuk web animasi dan game, adobe premiere atau after effect untuk animasi video. Sama ada anda adalah grafik designer atau artis, Adobe Illustrator memberikan anda peluang untuk menghasilkan kreativiti anda. Explorasi anda bermula dengan Adobe Illustrator dalam menghasilkan artwork yang berkualiti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *